Enduro – uthållighetens motorsport

Namnet på motorsporten enduro kommer från det engelska ordet endurance, ”uthållighet”, och det är just vad som krävs för att bli framgångsrik i denna motorcykelsport. Anledningen till detta är att motorcyklarna i en enduro-tävling körs på en bana med mycket svår terräng, som inte bara kräver stor teknik och skicklighet för att föra fram motorcykeln, utan också fysisk ansträngning.

Enduro är en mycket populär motorsport i Sverige – faktum är att det är den motorcykelsport som har flest utövare i landet. Därför är det kanske inte heller konstigt att Sverige är en av de mest framstående nationerna i världen i sporten, då Sverige har presterat väl vid mästerskap som World Enduro Championship och International Six Days Enduro (där det sistnämnda är världsmästerskap för lag).

I Sverige tävlar man framförallt i två olika typer av enduro, som helt enkelt kallas typ 1 och typ 2. Inom typ 1, som är den mest traditionella typen, tävlar man på en pilad bana med tidkontroller, tidkort, transportsträckor och specialsträckor. De svenska mästerskapen arrangeras enligt denna typ av enduro, liksom Novemberkåsan, som är en av de äldsta och mest välkända endurotävlingarna i Sverige. En särskild utmaning inom enduro typ 1 är att förarna själva måste åtgärda alla eventuella problem som kan uppstå med motorcykeln under loppet. Man kan därför inte ta ut sig för mycket, eftersom man måste ha krafter kvar för reparationer eller andra problemlösande åtgärder.

Inom typ 2 har man inga tidkontroller. Istället startar vanligtvis flera förare samtidigt, och åker ett eller flera varv på en sluten bana.

Förutom att man kommer att bli trött är något annat man kan räkna med om man deltar i en endurotävling att man kommer att bli lerig och smutsig. Det är med andra ord skönt att sjunka ner i ett bad efter tävlingen både för att tvätta sig och för att låta trötta muskler slappna av. Om du utövar enduro, och inte har ett badkar hemma, ska du gå in på Byggmax.se, där du bland annat kan köpa badrumsmöbler. På det sättet kan du skapa ett badrum som har allt du behöver för avslappning och rengöring.

Article by lina

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.