Folkrace – en billig motorsport!

Namnet betyder precis vad det är – folkrace är en motorsport för vanligt folk! Loppen körs på speciella inhägnade banor som ofta är av grus. Bilarna är besiktigade och måste vara godkända för ändamålet; mer om det under nästa rubrik. Faktum är att du kan börja köra folkrace redan från 15 års ålder i den s.k juniorklassen. Motorsporten folkrace kom från vårt grannland Finland och startades upp i Sverige under 1980-talet. Syftet med motorsporten folkrace var, och är fortfarande, ett sätt för alla motorsportsintresserade att kunna delta och tävla. I Sverige finns ca 130 godkända folkrace-banor och årligen genomförs ca 450 tävlingar! Inom motorsporten finns olika indelningar; herr, dam, junior, senior och veteran – men inget fordon får överstiga 80 kilometer timmen, oavsett körklass. Folkrace verkar aldrig riktigt gå ur tiden. Om du vill se andra köra folkrace i TV så lanserarSVT nästa månad en serie med olika kändisar som kör folkrace.

Utrustning och Bilar

Det finns en del regler som måste följas för att få tävla i folkrace. Samtliga deltagare måste ha en flamsäker overall, nackkrage, skyddsluva, hjälm, handskar och skor med bindsula av läder. Säkerheten måste alltid följas; det finns exempel på voltande fordon med kändisar i! Fordonet du kör måste vara utrustat med en säkerhetsbur. Bilen behöver vara av en äldre, serietillverkad modell – det går inte med en modern tjänstebil, med andra ord. En del fordon är inte tillåtna – exempelvis minibussar och pickuper är aldrig godkända fordon för ett folkrace. Samtliga fordon som deltar i ett folkrace måste besiktas av en teknisk funktionär på plats innan loppet. Vill du veta exakta regler för hur en folkracebil skall utformas så finns all information på Svensk Bilsports hemsida.

Bygga en folkracebil eller köpa?

Har du tummen mitt i handen men vill ändå köra folkrace, kan du relativt enkelt köpa en bil. Det är enklare än vad du tror. Gå på ett folkrace. Efter avslutad final kommer bilarna som varit med i loppet att säljas och lottas ut till de som anmält intresse. Maxpriset är lågt för en folkrace-bil och har inte höjts sedan 2007; man får en bil för blygsamma 6500 kr. Alla priserna är satta för att hålla folkrace-intresset vid liv och för att inte deltagarkostnaderna skall skjuta i höjden! Det finns dock ett par saker som inte följer med i bilköpet. Exempelvis bilbälte och ratt är privata bildelar som inte ingår vid köp av en folkracebil. Är du med i ett folkrace gäller samma regler för alla. Du måste vara beredd på att bilen du kört kommer ut till försäljning efter slutfört lopp!

Article by dennis

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.