Motorsport för tjejer

Än så länge har motorsporten främst varit en mansdominerad värld där några få kvinnor lyckats slå sig igenom och göra sig ett namn. Kvinnor som Tina Thörner och Evy Rosqvist är namn som etsat sig fast just tack vare att de har gjort sig berömda inom den svenska och till och med den internationella rallysporten. Dock har den svenska och den internationella motorsporten försökt göra en ansträngning för att få in mer kvinnligt blod i denna värld som är ordentligt tuff och slitsam.

Kvinnor har i regel inte intresserat sig för motorsport på samma nivå som män, kanske för att adrenalinkickar och hårda svängar mer har varit männens melodi. Men eftersom allt fler fordon blir elektriska och farten går snabbare som till exempel i så enkla fordon som en elscooter, så är det hög tid att intresset för höga farter sprider sig till båda könen.

Ny kvinnlig motorsporttävling

Det enorma Formel 1-loppet har under alla år varit till för män, men nu har man försökt göra en tävling som även ska få damerna att vilja satsa på denna typen av nivåer inom motorsporten. Tävlingen kom till 2018 och heter W Series – en tävling för kvinnor som ska ge en chans att erövra F1.

Den här tävlingen har utlysts för att få in yngre tjejer i motorsporten. Man har nämligen märkt att intresset måste rotas i unga år för att chansen ska bli större att kunna tävla på hög nivå senare. Det kan ta lång tid att klättra så högt som man behöver och sponsring och kontakter är A och O – dock inte något som byggs upp på en dag. Med W Series kan intresset fångas upp snabbt och även talangen – det blir således en språngbräda för tjejer som faktiskt brinner för den här typen av aktiviteter.

En del kan tycka det känns sexistiskt att utesluta män, men eftersom F1 och övriga motorsporter inte har några som helst problem med att ta in män så är detta en självklarhet, eller hur? Tävlingen körs på olika banor ute i Europa – banor som redan är berömda för att användas i samband med övriga racinglopp och dylikt.

Girls on Track

På det stora hela har både FIA som är det internationella motorsportförbundet, och Svensk Bilsport lagt krut på att ta in fler tjejer i bilsporten.

Girls on Track är till exempel det stora projektet där ländernas olika bilsports-förbund går samman och gör en kraftansträngning för att nå det kvinnliga släktet. Det är genom det här projektet som ovanstående tävling har kommit till. Girls on Track handlar om mer finansiering och instruktion som vänder sig till tjejer. Tjejernas ålder sträcker sig från 13 – 18 år vilket är den ålder man ska börja i om man vill satsa på motorsporten.

Article by dennis

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.