Motorsport och ekonomi

Det finns väldigt många olika motorsporter man kan delta i. En del av dem är ganska dyra medan andra inte kostar lika mycket. Oavsett vilken motorsport man vill tävla eller träna i kan det dock vara klokt att ha relativt god ekonomi. Men hur kan man tjäna eller spara pengar inom just motorsport?

Köpa, sälja och byta bil

Om man ska tävla och träna i en motorsport där man använder sig av bilar behöver man självklart en bil. Många gånger börjar man med en billig bil och sedan byter man upp sig. Att köpa en bil för motorsport är enklast om man tittar på annonser i olika motorsporttidningar. Om man sedan vill sälja sin bil kan man göra det hos en bilhandlare eller privat. Vissa väljer också att sätta in annonser i olika tidningar.

Sponsorer

Ett sätt att tjäna pengar inom motorsport är genom att ha olika sponsorer. En sponsor erbjuder tjänster, produkter eller ekonomiska bidrag mot att ha med ett namn eller en logga på förarens bil, kläder eller på annan utrustning. Som ny inom motorsport kan det vara svårt att hitta en sponsor och det kan ofta krävas att man visar vad man kan på banan innan någon är villig att sponsra en förare. Har man släkt eller andra kontakter inom företagsvärlden skadar det dock inte att fråga.

Folkrace är en billig motorsport

En väldigt svensk motorsport är folkrace och den är också hyfsat billig att delta i. Här blir bilarna nämligen aldrig speciellt dyra. Det beror på att bilarna efter varje tävling ska säljas samt att de är ordentligt gamla. Priset på bilarna är alltid 6500 kronor och intresserade får lägga ett anbud. Eftersom att alla anbud gäller samma belopp lottas det mellan de intresserade köparna. Eftersom att man inte får speciellt mycket pengar för bilen lägger man inte heller ner tiotusentals kronor på att köpa den och reparera den.

Som förare får man dock plocka ut bilens förarsäte, bälte och rätt vid försäljning. Det ingår inte i priset utan det får bilens köpare sätta in på egen hand. När det gäller amatörklasser i folkrace finns det undantag från regeln kring försäljning. Där får man behålla bilen efter körda lopp.

Billiga eller dyra bildelar?

Det kan vara klokt att lägga mer pengar på vissa reservdelar än vad man gör på andra. Vissa saker måste vara i gott skick ur rent säkerhetssyfte. Bromsar är en sådan sak. De kontrolleras inom alla motorsporter och om bromsarna inte är bra nog får man helt enkelt inte starta. Andra saker kan man snåla in lite mer på. Det gäller till exempel saker som bara har dekorativa syften. Inom till exempel Formel 1 kör man i regel samma bil flera gånger och då kan det vara klokt att investera mer pengar även i bildelarna. Tävlar man i folkrace kan delar från skroten fungera lika bra.

Article by dennis

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.