Supermoto – motocross på asfalt

Supermoto kallas också supermotard, och är en gren inom motorcykelsporten där man tävlar på en asfalterad bana. Sporten kan på detta sätt jämföras med motocross på asfalt, eftersom tävlingsupplägget är väldigt snarlikt – undantaget är underlaget, som gör att utrustningen och körtekniken skiljer sig markant från andra motorcykelsportsgrenar. Förutom bankörning finns det sedan tidigt 1990-tal även supermotarder som får köras på allmän väg.

Supermoto eller supermotard är också namnet på den särskilda typ av motorcykel som används inom grenen. En supermotard liknar på många sätt de motorcyklar som används inom motocross eller enduro, men eftersom supermoto körs på asfalt, och inte offroad, finns vissa viktiga skillnader. Däcken på en supermotard är till exempel inte de grova däck som behövs när man kör offroad, utan släta däck som passar för landsväg. Dessa kallas ”slicks”, och har ofta bara ett grunt mönster för att få fäste i partier med grus. Fälgarna är också anpassade efter underlaget. De två andra största skillnaderna är fjädringen och bromsarna. Fjädringen måste uppenbarligen vara styvare, eftersom underlaget är betydligt slätare, och bromsarna är oftast betydligt kraftigare än på en offroadmotorcykel. Detta för att man ska kunna göra snabba inbromsningar trots att man kör i höga hastigheter på ett underlag med gott fäste. Om du drömmer om att äga en supermotard, men inte riktigt har tillräckligt stor budget för att kunna köpa en än, kan en lösning för att få till de där sista tusenlapparna vara att ta ett snabblån hos Snabbfinans. Då kan du börja åka på din drömmotorcykel, och betala tillbaka lånet när du lyckats få ihop pengarna.

Om du vill träna eller tävla med din supermotard är en bra början att kontakta Svemo, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, som organiserar all träning och tävling inom Supermoto i Sverige.

Article by lina

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.