Trial – ett kraftprov

Trial är en gren inom motorcykelsporten som än så länge inte är särskilt stor i Sverige. Grenen har däremot stor spridning i Spanien, och till viss del även i Storbritannien. Spaniens dominans i sporten är lätt att se om man tittar på resultaten från världsmästerskapen från 1975 och framåt: Spanien har vunnit 19 gånger, Storbritannien 8 gånger och Sverige bara en gång. Av de spanska vinsterna stod Toni Bou för 9 av dem, Adam Raga för 2, Marc Colmer för 1 och Jordi Torres för 7. Sveriges enda vinnare genom tiderna var Ulf Karlsson år 1980. Världsmästerskap anordnades självklart redan innan 1975 – faktiskt så tidigt som år 1964 – men det var först från 1975 och framåt som man kunde tala om världsmästerskap i ordets faktiska bemärkelse. Innan dess hade världsmästerskapen mer eller mindre endast haft deltagare från europeiska länder.

Det trial går ut på, i kort, är att en förare ska ta sig igenom en hinderbana fylld av smala svängar, stockar och svåra partier på en utsatt tid. Under färden runt banan får föraren inte sätta ned foten eller ramla. Det är därför ett verkligt kraftprov att klara banan felfritt, vilket är det man ska satsa på om man vill vinna; för varje misstag man gör får man en prick, och den tävlande som har minst antal prickar när tävlingen är över har vunnit. Några exempel på saker som resulterar i prickar är att man sätter ned foten (en prick), att man ramlar (fem prickar), att man inte korsar målgången i tid (en prick per minut man är försenad) och att man missar en sektion (tjugo prickar).

Om din tonåring håller på med trial, och nyligen har vunnit en tävling, kan det vara roligt att belöna honom eller henne med något de vill ha, till exempel en skjorta från ett särskilt klädmärke. En sådan belöning visar både att man är stolt över dem som förälder, och motiverar dem att träna hårt inför nästa tävling. På Kidsbrandstore.se finns mängder av kläder, och där kan du enkelt köpa en skjorta för barn eller tonåringar från välkända märken.

Article by lina

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.